kawa arabica czy robusta

Wybór pomiędzy kawą ziarnistą oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą przynosi nam producent. W jaki sposób w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu zbytkowny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

Kawa Kona Extra Fancy

Kawa mielona jest renomowaną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz nadal zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po kilku minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W doborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.